sâmbătă, 23 aprilie 2011

O lume normală?

  Cele câteva lucruri pe care le-am auzit sau văzut în ultima vreme, mă convinge să cred că noi ne îndepărtăm de tot ceea ce numeau părinţii noştri normal, tot mai mult.
  Bineînţeles, cu toţii ne dăm seama de faptul că- aşa cum a spus şi Tulip într-o postare anterioară, uităm de tradiţiile specifice sărbătorii pascale, uităm să facem cozonaci şi prăjituri, să dăruim cu drag dintr-ale noastre celor mai puţin norocoşi, uităm de ce vopsim ouăle roşii, uităm să ascultăm ce spune preotul la slujba de Înviere, fiindcă eram preocupaţi să vedem cu ce e îmbrăcată aia de lângă noi.
  Oricum, nu asta voiam să transmit prin această postare.
  Azi, plimbându-mă prin oraş, am dat de un afiş, căruia nu i-am dat importanţă de prima dată. Dar, curioasă şi uimită- sau mai bine spus teifiată-, m-am întors să-l citesc cu mai mare atenţie. Titlul a fost cel care mi-a atras atenţia: EASTER PARTY. Bineînţeles, aşa cum probabil bănuiţi, este vorba de acel gen de petreceri din cine ştie ce club sau bar, unde vin cocalari şi piţipoance îmbrăcate probabil în acele dezgustătoare costume cu rochii miniaturale şi urechi de iepuraş. Sincer, când văd aşa ceva, îmi vine să spun ceva.... nu tocmai potrivit pentru Săptămâna Mare. Eu am fost obişnuită de mică ca, la astfel de sărbători, să ţin cont de tradiţiile vechi, dar -în acelaşi timp- să le accept pe cele noi. De exemplu, de obicei, jumătate din ouă le vopsesc cu binescunoscuta vopea din magazine, cealaltă jumătate vierbând-o- aşa cum se făcea mai demult- în coji de ceapă, decorând fiecare ou cu frunzuliţe de diferite modele, aduate de prin curte.
  Totuşi, îmi dau seama că am cam deviat de la subiect. Deci... să ne întoarcem. EASTER PARTY? Chiar? Îi înţeleg pe cei care nu sărbătoresc Paştele, care nu iau parte la slujba de Înviere, care poate pur şi simplu nu cred... Le respect ideile, chiar dacă nu coincid cu ale mele... Dar nu pot şi n-o să pot să respect niciodată pe nimeni care îşi bate joc de acestă sărbătoare- şi de multe altele- aşa cum fac cei care organizează şi care iau parte la asemenea petreceri. Ce îi aia, oameni buni? Ne adunăm toţi într-un club ca să ce? Să dăm din cur... că mai frumos nu pot să spun, şi astfel ... sărbătorim ceva??????????????
  Vă doare-n cot de tot ce se întâmplă în zilelel astea în lumea creştină?Nu vă interesează chestiile sfinte? Bravo vouă... Disrtraţi-vă! Mergeţi la petreceri! Dar... nu daţi un astfel de nume petrecerilor voastre... Nu arătaţi că ar avea vreo legătură cu această Sărăboare Sfântă. Nu vă bateţi joc în asemenea fel!
  Cei care veniţi la Biserică în acestă seră, nu veniţi - vorba lui Tulip- ca să vă arătaţi noile haine. Nu veniţi ca să luaţi vin cu pâine, şi să beţi după aceea nu ştiu câte pahare şi să vă îmbătaţi cu ele!!! Nu e un lucru normal să-ţi baţi joc în halu' ăsta.
  Un alt lucru care m-a şocat a fost hotărârea Bisericii Ortodoxe să mute sărbătorirea Sfântului Gheorghe- care trebuia să aibă loc pe 23- în a doua zi de Paşti. De ce? Ca să poată să-şi  vopseasca oamenii ouăle, probabil. Oricum... mi se pare aiurea. Dacă sărbătorile se pot muta aşa, oricum, hai să mutăm Crăciunul în iunie, să nu răcim când mergem la colindat....
  Mai era un lucru pe care voiam să vi-l spun... un lucru care nu credeam că este posibil în lumea civilizată- sau cât de cât civilizată- în care pretindem că trăim. Dar... o să vi-l spunem noi mai târziu... nu e tocmai ceva despre care aş vrea să scriu în seara asta.

  Pentru toţi cei care sărbătoresc Paştele aşa cum ar terbui... fie ca Sfintele Sărbători să vă găsescă sănătoşi şi să vă aducă puţină linişte în astfel de zile agitate!
Sunshine

3 comentarii:

  1. =)) „Dacă sărbătorile se pot muta aşa, oricum, hai să mutăm Crăciunul în iunie, să nu răcim când mergem la colindat....”
    =)) ești simpatică, ai dreptate! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. legat de baut... si eu am baut, dar mi se mai ok sa bei, 1-2 pahare, decat sa te urci pe morminte si sa faci poze pt facebook. cum am vazut eu aseara.
    iar in ceea ce priveste mutatul sarbatorii Sf. Gheorghe care a fost faza. ea a cazut in post si pentru ca multa lume isi serbeaza numele, au ales sa o mute anul asta a doua zi de Paste. deci, nu-i chiar asa aiurea. oricum, dupa mine e tot bine: bem iar! :)) glumesc.. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Servus

    Ai dreptate cand spui ca "normalul" nu mai asa normal cum il stiam noi odata... Acum "normalul" e altfel. Pe vremea mea fetele de liceu nu mergeau cu sanii si jumate de fund la vedere. Dar nu mai este vremea mea... e vremea lor si fac tot ce pot sa le inteleg contextul, viziunea etc.

    Forta educativa parinteasca nu mai e ce era odata... sunt mult mai relaxati acum din punctul asta de vedere, zic eu.

    Scoala ioc, modele publice ioc, siguranta sociala ioc, cultura ioc, valori nationala ioc, principii de comunitate ioc.

    Pai cum ai vrea tu sa vezi altceva decat ce-ai scris? Cum? Corect, nu e-n regula sa fii doar un simplu observator resemnat, deci apreciez articolul tau si forta critica de care dai dovada. Bravo.

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Ne gasesti si pe Twitter: Tulip si Sunshine si Facebook