sâmbătă, 14 mai 2011

Carti (2)

  Vorbeam intr-o postare anterioara despre cartea Misterul regelui (Despe scris) a lui Stephen King. Si mai spuneam ca e geniala. Uite ce e, nu coteaza ca scrieti poezie, fictiune sau pur si simplu faceti blogging. Cititi-o si veti scrie altfel!


         Cateva (bine, cateva e putin spus) pasaje care mi-au placut:

         "Cartea de fata e scurta pentru ca majoritatea cartilor despre scris sunt pline de porcarii. Scriitorii de fictiune, inclusiv subsemnatul, nu inteleg foarte multe despre ceea ce fac - nu stiu de ce functioneaza atunci cand e bine, nici de ce nu functioneaza atunci cand e rau. Mi-am facut socoteala in felul urmator: cu cat cartea e mai scurta, cu atat mai putine porcarii incap in ea."

        "Daca ma pacalesti o data, rusine sa-ti fie. Daca ma pacalesti de doua ori, rusine sa-mi fie. Daca ma pacalesti de trei ori, rusine sa ne fie amandurora."

        "Daca ma gandesc bine, apartin unui grup destul de restrans de privilegiati: ultima generatie de romancieri americani care au invatat sa citeasca si sa scrie, inainte sa invete sa-si manance portia zilnica de prostii televizate. S-ar putea ca asta sa nu fie important. Pe de alta parte, daca abia acum o apucati pe calea scrisului, n-ar fi poate o idee rea sa desfaceti izolatia cablului de alimentare al televizorului, sa-l infasurati pe un cui si sa-l introduceti apoi in priza. Vedeti ce sare in aer si pana unde ajunge.
Asa, de curiozitate."

         "Hai sa lamurim un lucru chiar acum, bine? Nu exista un Depozit de Idei, nici Centrala cu Povesti, nici Insula Bestsellerurilor Ingropate; ideile pentru povesti bune par sa vina literalmente din nimic, iti cad in poala din senin [...]. Datoria ta nu e sa gasesti acele idei, ci sa le recunosti atunci cand se arata."

         "[...] scrie cu usa inchisa, rescrie cu ea deschisa."

         "A functionat. Casnicia noastra a durat mai mult decat toti liderii lumii cu exceptia lui Castro, iar daca vom continua sa discutam, sa ne certam, sa facem dragoste si sa dansam pe notele celor de la Ramones - gabba-gabba-hey - probabil ca va continua sa functioneze."

         "[...] literatura de calitate poate fi deopotriva ametitoare la nivel emotional si pregnanta la nivel intelectual."

        "Scrisul e o ocupatie solitara. Sa ai pe cineva care crede in tine conteaza enorm. Nu e nevoie sa tina discursuri. De obicei, sa creada e deja suficient."

       "Uneori trebuie sa continui si cand nu ai chef, iar alteori faci un lucru bun chiar si atunci cand ai senzatia ca nu faci decat sa rascolesti rahatul cu lopata."

       "Lumea vede un prostovan, fara-ndoiala, dar e-un prostovan fericit, si toata lumea il adora."

       "Viata nu e un suport pentru arta. Invers stau lucrurile."

       "[...] nu pot minti spunand ca nu exista scriitori rai. Scuze, dar exista multi scriitori rai."

        "Ceea ce urmeaza e tot ce stiu despre cum sa scrii fictiune de calitate. Voi fi cat mai concis posibil, pentru ca timpul vostru e valoros si la fel e si al meu, si stim bine cu totii ca orele pe care le petrecem vorbind despre scris sunt ore pe care nu le petrecem chiar scriind. Voi fi cat mai optimist posibil, pentru ca asa-mi sta in fire si pentru ca iubesc meseria asta. Si vreau sa o iubiti si voi.
[...]
         Daca vreti sa fiti scriitori, trebuie sa faceti doua lucruri mai presus de orice: sa cititi mult si sa scrieti mult. Nu exista nicio cale de ocolitoare, cum nu exista nicio scurtatura."

         "[...] iar destul de des din cartile proaste ai mult de invatat decat din cartile bune."

         "Daca nu scriu zilnic, personajele incep sa mi se stearga din minte - incep sa semene a personaje, in loc de oameni adevarati."

         "Daca pe de alta parte, ajungeti la concluzia ca sunt nebun, nu face nimic. Nu veti fi primii."

                                                                                       Stephen King, Misterul regelui (Despre scris)


          Asta e doar o mica parte din insemnarile care mi le-am facut eu, dar sper ca va placut.

Tulip

Un comentariu:

Ne gasesti si pe Twitter: Tulip si Sunshine si Facebook