sâmbătă, 7 mai 2011

Ce se face azi in scoli?

      Mai jos e o... chestie primita de sora mea, de la psiholoaga scolii:

"Exprimati-va parerea, in cateva randuri, in legatura cu urmatoarele aspecte:


  • De ce credeti ca este important ca fetele sa mearga la scoala?
  • Care credeti ca sunt motivele pentru care mai multe fete decat baieti nu pot merge la scoala?
  • Ce trebuie facut pentru a imbunatati educatia atat pentru fete cat si pentru baieti?

Sunteti de acord cu enunturile de mai jos? DA sau NU? De ce?

  1. Persoanele educate sunt mai sanatoase pentru ca pot face alegeri mai sanatoase in viata si pentru ca pot avea acees la informatii despre un mod sanatos de viata.
  2. Educatia combate foametea. Femeile care au beneficiat de educatie au sanse mai mari de a avea copiii hraniti corespunzator.
  3. Educatia salveaza vieti. Un copil nascut intr-o familie dintr-o mama care a mers la scoala are de doua ori mai multe sanse de a supravietui peste varsta de cinci ani.
  4. Educatia contribuie la combaterea saraciei.
Scrieti o scrisoare in care sa va adresati autoritatilor in care sa sustineti nevoia de a sustine si usura accesul la educatia petru fete, dar si pentru femeile care nu au mers la scoala. 

Scrisorile pot fi adresate:
  • Presedintelui Romaniei;
  • Primului Ministru;
  • Ministrului de Finante sau Ministrului Educatiei;
  • Primarului sau Consiliului Local. " 

      Acum, avand in vedere ca sora mea are 8 ani, cum poate ea sa raspunda la aceste intrebari? Pe tanti asta care se numeste psiholoaga scolii, eu as inchide-o undeva unde nu poate face rau nimanui.  Si "...sa sustineti nevoia de a sustine si usura.." e formulare corecta de "limbu' roman", ma?! Nici naiba nu stie ce e in invatamantul nostru de azi, si asta ii pune pe copii sa raspunda la semenea intrebari. Bine ca ajung elevii sa-si ia Bacalaureatul analfabeti, da' noi le dam sa scrie scrisori catre presedintele Romaniei si Ministrului Educatiei, in clasa a doua. Ministrul Educatiei de abia are 10 clase, m-as mira sa stie citi. Asa ca ce scrisoare sa-i scrii?

      Bai, sincer, mi-e scarba. Mi-e scarba de tot ce inseamna invatamant la noi. Din moment ce atunci cand elevul vrea sa-si spuna parerea, dar i se spune "Taci si stai jos!", iar elevul se complace, nu avem ce discuta de reforme si altele. Din moment ce elevul nu se stie afirma si i se baga in cap spiritul de turma, nu se poate face nimic. Si din moment ce profesorul nu are educatie si nu-si iubeste meseria, cum poate educa el un copil? Cred ca pot sa numar pe degete cati profesori cunosc, care-si iubesc cu adevarat meseria.  

         Atunci cand o sa lasati tembelizorul, cand o sa mai puneti mana pe o carte (si nu ma refer la de-aia de colorat), cand o sa va spalati, cand o sa va iasa fitele din cap, cand o sa intelegeti ca banul nu e totul, cand nu o sa mai fiti de acord cu toate porcariile pe care le face draga noastra Biserica, cand o sa va purtati civilizat, cand o sa va respectati pe voi, in primul rand,  atunci... atunci o sa mai putem vorbi.

Tulip

6 comentarii:

  1. bine spus , cred ca acea femeie psiholoaga ar trebui luata la intrebari , mi se pare o prostie sa ceri unui copil de 8 sa dezbata una din problemele pe care femeia le are la nivel mondial,apropo nu ti s-a parut cam discriminatoriu acel test adica barbati nu pot avea aceleasi probleme cu educatia ? numai bine si inspiratie maxima .

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc. Mereu am spus ca barbatii si femeile au drepturi egale, iar asta ii face egali si in probleme :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Scoala nu mai este ce a fost.
    Nu se mai invata asa cum trebuie si de cele mai multe ori, la copii le sunt bagate in cap numai prosti.

    Nu vad rost la o pisaloaga in cadrul un scoli - ce sa faca acolo.

    RăspundețiȘtergere
  4. M-a impresionat tare ce-ai scris. uitasem ca mai exista si astfel de oameni:D
    E adevarat ceea ce ai spus despre cadrele didactice, majoritatea sunt dezinteresate.
    Dar nici copiii si cred ca nici parintii nu mai acorda aceeasi atentie si timp invatatului. Sunt mult mai multe...ispite in jur.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu ai pus bine problema si nici macar nu stii despre ce e vorba.Este vorba despre o campanie a Ministerului Educatiei,legata de o campanie globala privine educatia femeii si a fetei,nu e vorba de discriminare,ci de sanse egale in educatie .Mai bine ati comenta alte lucruri,la care va pricepeti,cum ar fi moda si altele si lasati pentru altii scoala romaneasca.Fetele trebuie educate de mici,sa nu ajunga ignorante,asa unele care isi dau cu parerea aici....

    RăspundețiȘtergere
  6. @Moldovan Cristian Nu doar ca nu se invata cum trebuie... atat profesorilor cat si elevilor nu le mai pasa.
    @FreeSeoDesign Ai dreptate. Si copiii sunt problema, la fel si parintii. Cred ca am mai spus asta undeva. :)

    @Anonim Vorbesti de educatie, dar nu esti in stare sa scrii cinci randuri corect. Frumos. Dar asta e partea a doua si nu ne legam de ea. Se vede ca n-ai priceput absolut deloc ce am vrut sa spun. Asta e educatie? Sa pui copilul de 8 ani sa scrie scriosoare la Ministrul Educatiei, sa scrie cuiva care-si bate joc de el in fiecare zi?! Asta numesti tu educatie?! Mai bine il inveti sa scrie, sa citeasca, sa se poarte. Plus ca in Romania baietii au mai multe probleme cu scoala decat fetele.

    RăspundețiȘtergere

Ne gasesti si pe Twitter: Tulip si Sunshine si Facebook